SAğlık Rehberİ

Covid-19 Aşısı Hakkında Bilmemiz Gerekenler

1-Kimler Aşılanmalı?
Covid-19 enfeksiyonu ile mücadelede başarılı olmak için sadece risk altındaki gruplar değil, tüm yaşlarda aşılama ile yüksek düzeyde korumaya ihtiyaç vardır.

2-Covid-19 Aşılarının Koruma Oranı Nedir?
Tüm dünyada hazır hale gelmiş belli başlı aşıların(İngiliz (Oxford-Astra), American (Moderna), Rus (Sputnik), Alman (Biontech), Çin(CoronaVac) aşılarında koruma oranları %90-95 civarındadır.

3-Etkili Bir Bağışıklama İçin Ülkemizde Ne Kadar İnsan Aşılanmalıdır?
Toplumda aşı ile etkili bir bağışıklama için nüfusun en az %60-70 inin aşılanması gereklidir. Bunun içinde en az 50-60 milyon aşıya ihtiyacımız vardır. Bu miktar sadece başlangıç için gerekli sayıdır. Zamanla bağışıklık düzeyleri azalacağından ek aşılara veya yeni sezonda tekrar aşılamalara ihtiyaç olacağından buna paralel aşı ihtiyacı artacaktır. Ayrıca bu bir pandemi yani tüm dünyayı etkileyen salgın olduğundan aşılama için tüm Dünyada aynı anda yapılmalıdır.

4-Aşılama İle Her Şey Bitecek mi, Maskeden Yasaklardan Kurtulacak mıyız?
Aşı uygulaması ile her şey bitmiş olmayacak. Aşı hastalığı önlemede şüphesiz etkili olacaktır. Aşılı kişi hasta olmayacaktır, ancak virüsü taşıyıp başkalarına bulaştırabilecektir. Bu nedenle virüsün yayılmasını yavaşlatmak veya durdurmak için maskeler, sosyal mesafe ve diğer halk sağlığı önlemleri bir süre daha devam edecektir.

5-Covid-19 Hastalığını Geçirdim, Aşı Olmam Gerekir mi?
Şu anda uzmanlar, bir kişinin COVID-19'dan kurtulduktan sonra tekrar hastalanmaya karşı ne kadar korunduğunu bilmiyor. Doğal bağışıklık adı verilen bir enfeksiyondan elde edilen bağışıklık kişiden kişiye değişir. Bazı erken kanıtlar, doğal bağışıklığın çok uzun sürmeyebileceğini öne sürüyor. COVID-19 ile ilişkili ciddi sağlık riskleri ve COVID-19 ile yeniden enfeksiyonun mümkün olması nedeniyle, insanlara daha önce COVID-19 ile hasta olmuş olsalar bile bir COVID-19 aşısı yaptırmaları gerekebilir. Bu konuda hastalığa karşı oluşmuş olan IgG antikor düzeylerine bakmak bize yardımcı olacaktır.

6-Yılda Bir Korona Virüs Aşısı Yapılması Gerekecek Mi?
Aşılamalar başladıktan sonra bağışıklığın uzunluğu hakkında bilgi sahibi olacağız. Zamanla elde edilen deneyimlerle her yıl aşı olup olmama konusu daha netlik kazanacaktır.

7-Virüs Mutasyona Uğradığında Aşılar Etkisiz Midir?
Virüsün mutasyona uğradığı en kötü senaryoda bile, etkinliği kanıtlanan aşılar hastalığın yayılımını durdurma anlamında olumlu etkileri vardır.

8-Covid-19 Aşısının Ciddi Yan Etkisi Var Mıdır?
Tüm hayat kurtaran aşılarda olduğu gibi, aşılanan kişilerde bazı kaba yan etkiler olacaktır. Hafif düzeyli kas ağrısı, titreme ve baş ağrısı gibi semptomlara benzer yan etkilere neden olabilir. Yan etkiler genellikle bir gün veya daha kısa bir süre sonra düzelmektedir.

9-Bu Yıl Mevsimsel Grip Aşısı Olmalı Mıyım?
Kesinlikle olmalıyız. Çünkü insan hem mevsimsel grip hem de Covid-19 olabilir. Bu durum oldukça ağır bir tablo oluşturur.

10-Mevsimsel Grip Aşısı Beni Covid-19’dan Korur mu?
Mevsimsel Grip aşısı COVID-19'a karşı koruma sağlamaz çünkü grip ve COVID-19 farklı virüslerdir.

Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı

Uzm. Dr. M.Akif KUMBUZOĞLU

Yayınlanma Tarihi: 13.04.2021
Güncelleme Tarihi: 20.10.2021

   Randevu

Bültenlerİmİze Üye Olun

Güncel Haberlerimizi ve duyurularımızı mail olarak almak istiyorsanız, mail adresinizi girerek abone olabilirsiniz.