SAğlık Rehberİ

Hemoroid (Basur) İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Hemoroid, halk diliyle basur, anal kanalda genişlemiş olan damar yumaklarıdır. Hemoroid anüsün dış kısmında yerleşmişse dış hemoroid, iç kısımda kalın bağırsağın sonunda bulunuyorsa iç hemoroid diye adlandırılır.
Her zaman belirti göstermeyen hemoroidin belirtileri kaşıntı, rahatsızlık hissi ve kanama şeklindedir. Dış hemoroid olan hastalarda belirtiler daha belirgindir. Makattan kan gelmesi basur hastalığına işaret edebileceği gibi farklı hastalıkların habercisi de olabilir. Bu nedenle her kanama, ağrı gibi belirtide hemoroid olduğu düşünülmesi doğru değildir. Böyle durumlarda mutlaka hekime danışılmalıdır.

Hemoroid Neden Oluşur?
Kronik kabızlık, dışkılama sırasında zorlama gibi sebeplerle oluşabilmektedir. Ayrıca gebelik sırasında da genişleyen uterus damarlara baskı uyguladığı için oluşabilmektedir.
Bunların yanı sıra at binme, bisiklet sürme gibi sporlar, sedanter yaşam biçimi, alkol kullanımı, kalın bağırsak kanseri, tümör oluşumu gibi faktörler de hemoroid oluşumunda etkili olabilmektedir.

Hemoroid Tanısı Nasıl Koyulur?
Genç hastalarda genellikle anal muayene yeterli olabilmektedir. Ayrıca rektum muayenesi de yapılabilmektedir. İç hemoroid rektum muayene ile de tespit edilemediğinde rektoskopi ya da kolonoskopi gerekebilmektedir.
Ayrıca belirtiler farklı bir sindirim rahatsızlığını işaret etmesine karşın ya da kalın bağırsak kanseri riski taşınıyorsa kolonoskopi gerekebilmektedir.

Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?
Dış hemoroid kişide her zaman rahatsızlık vermeyebilir. Bu nedene spesifik bir tedavi yöntemi uygulanmayabilir. Derecesi düşük olan iç hemoroidler çeşitli ilaç tedavisiyle geçebilmektedir. İlaç tedavisi başarılı olmadığı ve komplikasyonlar geliştiği durumlarda hekim tarafından cerrahi tedavi seçeneklerine başvurulabilir.

Hemoroidden Korunmak İçin Bunları Yapabilirsiniz:
-Meyve, sebze gibi yüksek lif içeren gıdalar tüketebilirsiniz.
-Bol su tüketmelisiniz. Sıvı beslenme de dışkının yumuşaması için önemli bir etkendir.
-Sedanter yaşamdan uzak durmalı, egzersiz yapmalısınız.
-Uzun süre oturmaktan kaçınmalısınız.
-Dışkılama ihtiyacı hissedildiğinde bekletmek zararlıdır. Bunun için de özen göstermelisiniz.
-Kabızlık problemi yaşıyorsanız, altta yatan farklı bir hastalık kaynaklı değilse kabızlığa iyi gelebilecek gıdalar tüketmelisiniz.
-Hemoroid şikayetleri için sağlık kuruluşuna başvurarak daha hızlı bir şekilde şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz.

Genel Cerrahi Uzmanı

Opr. Dr Şaban ÇORUH

Yayınlanma Tarihi: 23.12.2021

   Randevu

Bültenlerİmİze Üye Olun

Güncel Haberlerimizi ve duyurularımızı mail olarak almak istiyorsanız, mail adresinizi girerek abone olabilirsiniz.